Som 3-barns morsa så har jag väl i alla fall fått lite koll på hur det här med barn och familjeliv fungerar. Eller rättare sagt, jag har insett att man aldrig någonsin kommer att ha full koll. Det är bara att acceptera läget helt enkelt. Men några små punkter som jag ofta får frågor om.

  • Kläder - Ta på er sånt som är ni, som ni trivs i. Men det får gärna gå i någon slags matchande skala. Och vilken skala det ska vara är helt upp till er. En tanke kan vara att eventuellt vill ni ha upp bilderna på väggen, och vilka färger skulle kännas bra då?
  • Mat och sömn - I början av min karriär bokade jag ofta in fotograferingen på en tid då barnet vanligtvis var utsövt och mätt. En tid som helt enkelt passade barnet. Men näst intill jämnt så fick jag höra att just den dagen så hade ingenting varit som vanligt. Hen hade inte sovit när den brukade, och inte ätit heller. Så skulle detta hända er, så är det alltså helt normalt. Det är precis så det ska vara. Barnen känner nämligen på sig att du vill något särskilt, och då gör den precis tvärtom. Allt är precis som det ska vara. För en lösning på problemet, se nästa punkt.
  • Mutor - Det finns inget så bra som mutor! Ta med er lite av varje. Russin, kakor, juice, you name it! Ni vet vad era barn gillar, så ta med det. Även leksaker och grejer som barnen gillar är bra att ta med. Och till sist kanske en belöning efteråt, när fotograferingen är klar. Gemensamt för allt detta är att berätta ingenting för barnen i förhand, utan plocka fram allt eftersom. Så håller vi dom på bra humör lite längre.